24 lipca 2018

Botwinka z fasolką szparagową



Pyszna, letnia zupa z botwinki, wzbogacona fasolką szparagową. Nie ma to jak porcja młodych warzyw na talerzu :-)


Składniki:
- pęczek botwinki*
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 l bulionu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny lub ocet (ok. 2 łyżki)
- sól i pieprz (ew. cukier)
- koperek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany*


Buraczki pokroić (na pół- lub ćwierć-plasterki), łodygi i liście posiekać.
Marchewki i pietruszkę pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.
Fasolkę pokroić na 2-3 centymetrowe kawałeczki.
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić posiekany ząbek czosnku, buraczki, marchew, pietruszkę, ziemniaki i fasolkę. Dusić ok. 5 minut, często mieszając, następnie zalać gorącym bulionem. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekane liście buraczkowe. Wszystko razem gotować do miękkości. Na koniec przyprawić sokiem z cytryny (lub octem), solą i pieprzem, ew. cukrem do smaku. Można też od razu dodać zahartowaną śmietanę (ja tak robię) lub nakładać po łyżce na talerz. Każdą porcję zupy posypać posiekanym koperkiem.

*Najlepiej wybierać botwinkę z jak największymi buraczkami. Jeżeli jednak trafią się bardzo małe, wtedy warto dodatkowo doprawić zupę koncentratem buraczanym.
**Jeżeli śmietana będzie dodawana porcjami na talerz, to powinna być gęsta, a jeśli wymieszana razem z zupą, to może być jakakolwiek (oczywiście kwaśna).

0 komentarze:

Prześlij komentarz