11 marca 2016

Placuszki z kurczakiem i pieczarkami



Ten przepis miałam zapisany w swoich notatkach już od dawna, tyle, że o nim zapomniałam i dlatego dopiero teraz pojawił się na blogu. Oryginalnie te placuszki figurowały pod nazwą "kotlety kasztelańskie", jednak nijak kotletów mi nie przypominały, więc zmieniłam nazwę (choć była bardzo ładna ;-). 
Robi się je łatwo i dosyć szybko (choć nie radzę się spieszyć - lepiej smażyć nieco dłużej na mniejszym ogniu, niż smażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni, a w środku mieć surowego kurczaka). 
Placuszki bardzo nam smakowały i nawet mój niejadek chciał dokładkę :-)

Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki żytniej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- odrobina przyprawy jarzynowej

Cebulę, pieczarki i mięso z kurczaka drobno pokroić. Dodać jajka, mąki i olej. Przyprawić,  dokładnie wymieszać. Masa będzie trochę przypominała ciasto na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość oleju, kłaść łyżką masę, lekko spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).
Kotleciki podawać z ziemniakami i surówką lub z sosem.


 P.S. W tym tygodniu w Biedronce na promocji m.in. jajka, a w Tesco pieczarki i różne mięsa.
 

2 komentarze:

piegusek pisze...

kotleciki fajne a nazwa nieistotna chociaż "kasztelańskie" ładnie brzmi:) pozdrawiam

evenka pisze...

No ładnie, ładnie, ale zmieniłam, bo bardziej placuszkowe te kotleciki ;-)

Prześlij komentarz