21 marca
Sałatka śledziowa z porem, jajkiem i czerwoną fasolą
Sałatka śledziowa z dodatkiem pora, jajek, czerwonej fasoli i, nie wspomnianych w nazwie, ogórków konserwowych. Nigdy wcześniej nie łączyłam śledzia z czerwoną fasolą, a to całkiem udana kompozycja. Sałatka w takim wydaniu bardzo mi posmakowała.
Składniki:
- ok. 300 g filetów śledziowych matias
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 por średniej wielkości
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na ok. godzinę (jeżeli są bardzo słone, to należy wydłużyć czas moczenia, dodatkowo można kilka razy zmienić wodę).
Wyjąć śledzie z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski lub w kostkę.
Fasolę odcedzić na sicie i przelać przegotowaną wodą.
Białą część pora pokroić w półplasterki, a ogórki i jajka w kostkę.
Wszystko razem wrzucić do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez oraz jogurt i wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Na podstawie przepisu z tej strony.
Brak komentarzy: