17 grudnia 2015

Sos tatarski



To chyba najprostszy przepis na sos tatarski. Drobno pokrojone grzyby marynowane, tyle samo ogórków konserwowych, trochę tartego chrzanu, majonez, pieprz i odrobina cukru. Przez wiele lat robiłam ten sos bez chrzanu, czyli jeszcze prościej, dopiero od jakiegoś czasu zaczęłam go dodawać. Nadaje delikatnie ostrego smaku, ale nie jest bardzo wyczuwalny, więc można pominąć ten składnik ;-)
Sos tatarski doskonale pasuje do ryby, a także do wędlin.

Składniki na małą porcję (ok. 1 szkl. sosu):
- 1/2 szkl. drobno pokrojonych grzybów marynowanych
- 1/2 szkl. drobno pokrojonych ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- ok. 2 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
- odrobina cukru

Wszystkie składniki wymieszać i ewentualnie dosłodzić (zależnie od kwaśności grzybów, ogórków i własnych upodobań :-).

2 komentarze:

Wiola pisze...

Pyszny sos tatarski, dzięki za super przepis

evenka pisze...

Proszę bardzo, cieszę się, że smakował :-)

Prześlij komentarz