24 listopada

Pałki kurczaka marynowane w maślance


 Świetny przepis na mięciutkie i soczyste, pieczone pałki kurczaka. Przygotowuje się je dzień wcześniej i przez noc marynuje w maślance z przyprawami. Dzięki temu mięso jest naprawdę delikatne, skraca się czas pieczenia, a do tego na drugi dzień mamy już od razu gotowe pałki do pieczenia. Polecam :-)

Składniki:
- 12 pałek z kurczaka
- 2 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. + 2 łyżki oleju
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli

Pałki kurczaka umieścić w dużej, mocnej, foliowej torebce. Dodać maślankę, olej (1/4 szkl.), drobno posiekany czosnek, paprykę, pieprz i sól. Torebkę zawiązać i "wymiętosić", żeby składniki dobrze się połączyły i dokładnie pokryły mięso. Następnie torebkę z zawartością wstawić do lodówki (najlepiej w misce lub innym pojemniku, na wypadek, gdyby torebka zaczęła przeciekać) na całą noc.
Następnego dnia pałki wyjąć z marynaty maślankowej, chwilę poczekać, żeby ociekły z jej nadmiaru i ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Wierzch skropić resztą oleju (2 łyżki). Piec w temperaturze 200 st.C przez około 35-40 minut (na rumiano).

Uwaga:
Szklane naczynie żaroodporne wstawia się do zimnego piekarnika, blachę do nagrzanego.


Na podstawie przepisu Nigelli Lawson.

6 komentarzy:

  1. kupuję ten przepis w ciemno!! wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest gratis, kup tylko składniki i do dzieła ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje właśnie się pieką:). Jestem ich bardzo ciekawa:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podudzia w maślance są bardzo smaczne, mięso rzeczywiście jest miększe w porównaniu z podudziami macerowanymi tylko w przyprawach. Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę bardzo, cieszę się, że posmakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pewnie bardzo soczysty- super!

    OdpowiedzUsuń