30 września
Dżem jabłkowo-dyniowy
Macie nadmiar jabłek, nie wiecie co zrobić z dyni ? Proszę bardzo, oto przepis na złocisty dżem. Poniżej podaję też wersję z pomarańczami. Na zimę będzie jak znalazł do szarlotki i nie tylko.
Przepis ze zbiorów siostry Leonilli.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 2 kg dyni
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Obraną i pokrojoną na małe kawałeczki dynię wrzucić do garnka z grubym dnem, wlać 2-3 łyżki wody i rozgotować na papkę (pod przykryciem) na małym ogniu. Trwa to ok. 30 minut.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zrobić syrop z cukru, wody i kwasku cytrynowego. Włożyć do niego jabłka i gotować do miękkości. Następnie dodać dynię i wszystko razem smażyć, aż dżem zgęstnieje. Nakładać do słoików, zakręcać i pasteryzować 20 minut.
Ten sam dżem można też zrobić w wersji pomarańczowej.
Przygotować dżem jabłkowo-dyniowy jak wyżej. Dwie pomarańcze lekko nakłuć, sparzyć wrzątkiem i ugotować (ok. 15 minut). Jedną pomarańczę obraną ze skórki, drugą w całości (bez pestek) zmiksować lub zemleć w maszynce do mięsa. Zrobić lukier z 1 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Włożyć do niego zmielone pomarańcze i smażyć do szklistości. Pod koniec dodać sok z 1 cytryny. Połączyć z dżemem jabłkowo-dyniowym i wszystko razem kilka minut podsmażyć. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
"Schizofrenia zabrała mi Syna..." - przeczytaj, proszę mój blog o chorobie, która dzień po dniu
OdpowiedzUsuńzabierała i wyniszczała mojego Syna, a rodzinę dewastowała psychicznie. Być może moje zapiski pomogą Ci bardziej świadomie spojrzeć na ten problem. Większość nie zdaje sobie sprawy, ile ludzi wokół nas cierpi na tę chorobę. MY - po ciężkiej walce przegraliśmy bitwę...
Wejdź, proszę na moją stronę: http://schizofreniamojegosyna.blogspot.com/
A ja mam zrobioną dynię na ostro :)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam :)
Hmmm... na ostro powiadasz ? Aż muszę sprawdzić "z czym to się je" ;-)
OdpowiedzUsuńEvenko- jako przekąska do napitków np :)tych czystych, mocnych :)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie:wystarszy obrane i wydrążonejabłaka /niekoniecznie obrane,jeśli się wie,że nie były niczym pryskane/przepuścić przez maszynkę do mięsai takie dodać do dyni.Dalej jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób - dziękuję za podzielenie się :-)
OdpowiedzUsuń