21 sierpnia
Ogórki konserwowe
Ogórków ciąg dalszy , tym razem klasycznie - ogórki konserwowe. Zawsze robię ich najwięcej , bo są dla mnie niezastąpione , jako dodatek do sałatek , czy po prostu do obiadu. Przyprawy można sobie dowolnie komponować , wedle uznania i upodobań. Poniżej podaję moją wersję.
- małe ogórki (2- 2,5 kg)
- chrzan
- koper
- czosnek
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ew. liście czarnej porzeczki
Zalewa:
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
Zagotować i przestudzić.
Ogórki umyć , ułożyć ciasno w słoikach i dodać przyprawy.
Ja do każdego słoika daję jedną , dużą gałązkę kopru , mały kawałek chrzanu , 1-2 pokrojone ząbki czosnku , 1 mały listek laurowy (wybieram jak najmniejsze) , 1 ziarenko ziela angielskiego , ok. 1/4 łyżeczki gorczycy i 1 liść czarnej porzeczki (nie musi być).
Ogórki zalać przygotowaną wcześniej zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania (nie dłużej).
Ja również konserwowych robię najwięcej. Dodaję jeszcze do nich marchew lub całe papryczki chili
OdpowiedzUsuńMoja mama czasami dodaje marchewkę , ale z chili jeszcze nie próbowałam. Podejrzewam , że są z lekka pikantne ? ;-)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńPrzepisy zapamiętam sobie, przydadzą się :)
Pozdrawiam smacznie :)
Co się stało ze słodkim blogiem Arabeski?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Aleex.
Mam nadzieję, że wkrótce powróci, ale nie mam na to niestety wpływu.
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńNie byłaś u mnie na bigosie? :(
Czekam na inne Twoje przepisy kulinarne, oprócz słodkości.
Pozdrawiam słonecznie :)
Byłam przelotem ;-)
OdpowiedzUsuńPostaram się dodać coś jutro.
Pozdrawiam :-)
Czy zalewamy ogorki goraca czy zimna zalewa. Serdecznie dziekuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńCiepłą lub całkiem zimną, ale nie gorącą.
OdpowiedzUsuń