5 sierpnia 2010

Indyk z pieczarkami w sosie musztardowym


W roli indyka wystąpił u mnie kurczak , ale to mała różnica (przynajmniej dla mnie ;-) Danie może niezbyt atrakcyjne z wyglądu , ale smaczne , dosyć szybkie do zrobienia i całkiem proste. Pomysł podsunęła mi kuchareczka Agusia.

Składniki:
- 400 g mięsa z indyka (u mnie z kurczaka)
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- musztarda (dałam 1 łyżkę)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- trochę mleka

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso (również pokrojone w kostkę , tyle , że grubszą) i przesmażyć chwilę wszystko razem. Przyprawić solą i pieprzem , po kilku minutach dodać pokrojone pieczarki. Następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie już prawie gotowe , na oddzielnej patelni roztopić łyżkę masła , wsypać mąkę i podsmażyć na rumiano. Podlać mlekiem (może być wymieszane z wodą) i gotować , aż zgęstnieje. Dodać musztardę, przyprawić curry i pieprzem. Gotowy sos wlać do mięsa , zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z ziemniakami i mizeria (lub dowloną surówką).

3 komentarze:

majana pisze...

Smakowicie wygląda :)
Takie obiadki są pyszne :)

Paula pisze...

idealne danie na rodzinny obiad :)

evenka pisze...

Wygląda raczej szaro-buro , ale rzeczywiście było smaczne :-)

Prześlij komentarz