19 maja 2009

Boeuf Stroganow


To danie należy do grupy mało fotogenicznych , za to jest bardzo smaczne. Zawsze miałam problem z poprawną pisownią nazwy , ale tak jest chyba w porządku ;-) W sumie to taki zwyczajny-niezwyczajny gulasz wołowy. Można go podawać z ziemniakami , kaszą , ryżem lub też w wersji rozcieńczonej , tak jak zupę , z pieczywem.

Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej
- 25 dag pieczarek
- 1/2 szkl. śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- woda

Mięso pokroić w grubą kostkę i zrumienić na oleju. Pod koniec smażenia opószyć mąką , a następnie przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać pokrojone pieczarki i razem usmażyć , dodać do mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki. Gdy mięso będzie już miękkie , dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym , przyprawić solą i pieprzem , ew. szczyptą papryki. Jeszcze raz zagotować.
Podawać z ziemniakami , kaszą , ryżem lub , rozcieńczając dodatkowo wodą , z pieczywem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz