13 maja

Litewska pasta z drobiu

Bardzo prosta i smaczna pasta z kurczaka, przypominająca trochę pasztet drobiowy z puszki, tylko o delikatniejszej konsystencji. Z braku marynowanego pieprzu dodałam odrobinę musztardy, co skutecznie zaostrzyło smak. Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia Ireny i Andrzeja".
 

Składniki:
- 15 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (pominęłam, ale dodałam trochę musztardy)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz

Mięso i jajka przepuścić przez maszynkę, zmiksować z keczupem, masłem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu. Masę wymieszać z majonezem, schłodzić, ew. udekorować.

7 komentarzy:

  1. a ja nadal radze sobie jakos w kuchni bez maszynki... Bede musiala kiedys ja nabyc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tak małej ilości mięsa nie chciało mi się nawet jej wyciągać z szafki i jakoś "zmemlałam" w blenderze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście blender tu lepiej się sprawdzi :)

    a pasta to fajny pomysł na mięso z bulionu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No bajka. Pasztetu nie jadam ze względu na odpychający dodatek skórek, tłuszczy i różnego rodzaju E-..., ale taka pasta :) Tylko skąd ja wezmę gotowane mięso z kurczaka? Może czas jakąś zupkę upichcić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja córcia bardzo lubi rosół , za to mięsa z zupy nie tknie , a taka pasta to już zupełnie coś innego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robie troszeczke inaczej nie daje ketchupu a sam majonez dodaje jeszcze ogórek kwaszony i gotowaną marchewkę .
    Pasta jest bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarz , następnym razem wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń