13 maja
Litewska pasta z drobiu
Bardzo prosta i smaczna pasta z kurczaka, przypominająca trochę pasztet drobiowy z puszki, tylko o delikatniejszej konsystencji. Z braku marynowanego pieprzu dodałam odrobinę musztardy, co skutecznie zaostrzyło smak. Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia Ireny i Andrzeja".
Składniki:
- 15 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (pominęłam, ale dodałam trochę musztardy)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
Mięso i jajka przepuścić przez maszynkę, zmiksować z keczupem, masłem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu. Masę wymieszać z majonezem, schłodzić, ew. udekorować.
a ja nadal radze sobie jakos w kuchni bez maszynki... Bede musiala kiedys ja nabyc:)
OdpowiedzUsuńDo tak małej ilości mięsa nie chciało mi się nawet jej wyciągać z szafki i jakoś "zmemlałam" w blenderze ;-)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście blender tu lepiej się sprawdzi :)
OdpowiedzUsuńa pasta to fajny pomysł na mięso z bulionu :)
No bajka. Pasztetu nie jadam ze względu na odpychający dodatek skórek, tłuszczy i różnego rodzaju E-..., ale taka pasta :) Tylko skąd ja wezmę gotowane mięso z kurczaka? Może czas jakąś zupkę upichcić :-)
OdpowiedzUsuńMoja córcia bardzo lubi rosół , za to mięsa z zupy nie tknie , a taka pasta to już zupełnie coś innego :-)
OdpowiedzUsuńJa robie troszeczke inaczej nie daje ketchupu a sam majonez dodaje jeszcze ogórek kwaszony i gotowaną marchewkę .
OdpowiedzUsuńPasta jest bardzo smaczna
Dziękuję za komentarz , następnym razem wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń