8 listopada 2007

Kurczak z ryżem po chińsku


Smaczne , proste i szybkie danie - można je przygotować w mniej niż pół godziny :-)

Składniki:
- 20 dag ryżu (najlepiej w woreczkach)
- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 25 dag pieczarek
- 1 zielona papryka
- 1/2 pęczka cebuli dymki
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka świeżo zmielonego imbiru (dałam mniej)
- 4 łyżki wytrawnej sherry (niekoniecznie)
- sól
- pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć mięso przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać resztę oleju do woku i podsmażyć warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku , ponownie lekko podgrzać.
Danie można przygotować w pół godziny.

0 komentarze:

Prześlij komentarz