30 stycznia 2020

Zupa meksykańska



Zupa meksykańska, choć z dodatkiem mieszanki chińskiej ;-)  Z dużą ilością warzyw, pożywna i sycąca, a także rozgrzewająca. Bardzo dobra to za mało powiedziane, ta zupa jest po prostu rewelacyjna ! Bardzo polecam :-)


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 2 łyżki oleju
- ok. 2 l bulionu z kostki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka + 1 papryczka chili (ostrą pominęłam)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

*Przyprawy meksykańskiej akurat nie miałam, więc zamiast niej dodałam tylko paprykę w proszku, plus pozostałe przyprawy.


Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dobrze wymieszać, po czym formować małe kulki (wielkości czereśni). Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju po kulkach. Gdy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, po czym dodać do garnka z mięsem - gotować 10 minut.

Dodać mieszankę chińską i gotować kolejne 10 minut.

Dodać odcedzoną kukurydzę oraz fasolę - gotować 15 minut.

Dodać pomidory wraz z zalewą i gotować ponownie 15 minut.

Na koniec przyprawić do smaku.

Podawać z chlebem lub nachosami.

Na podstawie tego przepisu.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, naprawdę pyszna. Dzięki:)

Publikowanie komentarza