15 kwietnia

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym



Tak jak wspominałam ostatnio na Arabesce waniliowej, mam tu przepis na wykorzystanie reszty ananasa z puszki. 
Właściwie to najpierw zrobiłam to danie, a resztę ananasa zużyłam do ciasta, ale mniejsza o kolejność, ważne, że nic się nie zmarnowało ;-)
A samo danie pochodzi z Filipin, jest całkiem proste do zrobienia i bardzo smaczne. Choć jak zwykle to kwestia gustu - ja się zajadałam, a dzieci krzywiły się na obecność ananasa w sosie. 
W każdym razie, jeżeli lubicie smaki słodko-kwaśne, to takie danie jest w sam raz dla Was :-)

Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na kawałki
- 1 mała puszka ananasa (lub połowa większej), wraz z syropem
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka (u mnie tylko jeden rodzaj papryki - żółta)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku

Mięso zalać 2 szklankami wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować do miękkości. Odcedzić, wywar zachować.
Wymieszać 2 łyżki skrobi z sosem sojowym, a następnie wymieszać z mięsem. Polędwiczki usmażyć na złoty kolor.
Pozostałe 2 łyżki* skrobi wymieszać z 1/2 szklanki wywaru z mięsa, odstawić.
Drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i ananasa pokrojonego na małe cząstki oraz syrop ananasowy (z puszki), keczup, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Chwilę smażyć, po czym dodać wymieszaną wcześniej skrobię z wywarem. Gotować aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem polać usmażone polędwiczki, podawać z ryżem.

*Radziłabym użyć trochę mniej skrobi do sosu. Ja dałam dwie pełne łyżki i wyszedł mi sos o gęstości frużeliny ;-)  Rozrzedziłam go potem resztą wywaru, który mi jeszcze został, ale w związku z tym, że smak też nieco się rozmył, dlatego musiałam dodatkowo doprawić sos (takimi samymi składnikami, które już miałam wcześniej dodane).


Na podstawie tego przepisu

Brak komentarzy: