24 września
Syrop z buraka (na kaszel)
Kolejna mikstura do domowej apteczki. Tym razem jest to syrop z buraka. Stosuje się go przede wszystkim na kaszel i chrypkę, ale ma także inne właściwości zdrowotne. Jest źródłem żelaza oraz kwasu foliowego i wzmacnia odporność organizmu.
Poza tym jest całkiem przyjemny w smaku, więc nawet dzieci nie powinny protestować podczas przyjmowania go :-)
Składniki:
- 1 średni burak
- 3-4 łyżki cukru
Buraka obrać i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać cukrem w słoiku, trochę przemieszać i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
Następnie buraki odcedzić (nie wyrzucać, można je wykorzystać np. do ciasta :-), a powstały syrop pić 2-5 razy dziennie (małe dzieci: 2 x, starsze: 3x, dorośli: 3-5 x dziennie) po 1 łyżeczce.
Syrop działa wykrztuśnie, więc nie podajemy go na noc (najpóźniej 2 godziny przed snem).
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Uwagi:
Gotowy syrop najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni, dlatego nie opłaca się robić na raz większej ilości (chyba, że w kilkuosobowej rodzinie wszyscy kaszlą ;-)