20 stycznia
Kotlety z jaj
Proste, w miarę szybkie i smaczne danie. Zupełnie o nim zapomniałam i dopiero niedawno przypomniał mi o nim mój stary notatnik. Wszystkim kotleciki bardzo smakowały i nikt nie marudził, że bezmięsne ;-)
Składniki:
- 8 jaj
- 2 czerstwe bułeczki ("kajzerki")
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Bułeczki namoczyć w mleku.
Siedem jaj ugotować na twardo i posiekać. Połączyć z jednym surowym jajem, szczypiorkiem i odciśniętymi z mleka bułeczkami. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę nabierać łyżką i obtaczać w tartej bułce, formując kotleciki. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami i sałatką lub surówką.
Jeszcze takich jajecznych nie jadłam. A zapowiadają się smacznie.:)
OdpowiedzUsuńNo i są smaczne - spróbuj :-)
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis, szukalam tego dania od dawna. Przypomina mi sie dziecinstwo ...
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-)
OdpowiedzUsuńz tego przepisu ile mniej więcej wychodzi kotlecików?
OdpowiedzUsuńOkoło 10-12 sztuk, ale to małe kotleciki, tak dla 4 osób.
OdpowiedzUsuń