11 sierpnia
Ogórki w zalewie musztardowej
W związku z tym , że trwa sezon ogórkowy , proponuję taką oto sałatkę na zimę. Nic skomplikowanego , ani specjalnie czasochłonnego - ogórków nie trzeba obierać , a pracę można rozłożyć na dwa dni. Do tego pasteryzacja trwa tylko 5 minut. Polecam :-)
P.S. Jakiś czas temu pisałam o tym , że pojawi się nowy dział na blogu. A zatem prezentuję pierwszy przepis do niego ;-)
Składniki:
- 3 i 1/2 kg ogórków
- 1/2 kg cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki soli
Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w plasterki. Resztę składników zagotować i nieco przestudzić. Zalać ogórki i zostawić na kilka godzin (może być na noc). Wymieszać , nakładać do słoików , zakręcać i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania.
- 3 i 1/2 kg ogórków
- 1/2 kg cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki soli
Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w plasterki. Resztę składników zagotować i nieco przestudzić. Zalać ogórki i zostawić na kilka godzin (może być na noc). Wymieszać , nakładać do słoików , zakręcać i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania.
kiedyś jadłam ogórki w zalewie musztardowej i bardzo mi smakowały, ale sama nigdy ich jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy na pewno trzeba dać aż pół kilograma cukru na tą ilość zalewy?
pozdrawiam :)
Przepis dostałam od teściowej - tak mi podała ;-)
OdpowiedzUsuńRobię właśnie
OdpowiedzUsuńDam znać
Bardzo takie ogóreczki lubimy.
Ze wszystkich sałatek ogórkowych moja córka lubi tylko tę jedną, więc myślę, że i wam powinna posmakować. Czekam na opinie :-)
OdpowiedzUsuńJa też ja bardzo lubię. Jest bardzo smaczna. Zaraz idę ją pakować w słoiki i wekowac ☺
OdpowiedzUsuń