01 marca

Zupa drwali


Ta zupa to taki "groch z kapustą" , a właściwie fasola z kapustą ;-) Dużo w niej składników i to w dużych ilościach - robiłam z mniejszej porcji , a i tak wyszedł mi duży garnek zupy. A dodać należy , że to bardzo sycąca zupa , więc jedliśmy ją przez kilka dni (w dodatku m-żonek nie przepada za krupnikiem ;-) Jak dla mnie też trochę za bogata ta zupa , ale jak ktoś ciężko pracuje , tak jak np. drwale albo lubi kaszę jęczmienną , to na pewno zje z apetytem :-) Przepis pochodzi z bloga Abbry.

Składniki :
- 1 szklanka fasoli
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej ( pęczaku )
- 500 g wieprzowiny
- 100 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- porcja włoszczyzny z kapustą
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca
- sól , pieprz
- majeranek

Fasolę umyć i zalać 2 litrami przegotowanej wody, zostawić na noc.
Następnego dnia dodać pokrojone w grubą kostkę mięso, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec - zagotować. Pęczak umyć, osączyć i wsypać do wrzącej zupy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut.
Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę przypiec na ogniu (tak, jak do rosołu). Przygotowane warzywa wrzucić do zupy, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować kilkanaście minut.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zupę doprawić majerankiem i czosnkiem roztartym z solą.

Uwagi:
To porcja na duuuży garnek.
Trzeba dolać więcej wody , bo zupa wychodzi naprawdę gęsta.


6 komentarzy:

  1. Ja jestem bardzo antykapusciana, ale jestem pewna, ze moj Mezczyzna bylby ta zupa zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę , że akurat z kapusty można tutaj zrezygnować , bo i tak jest bogata składniki.
    P.S. Jesteś kolejną osobą , która sugeruje , że to "męska" zupa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Badzo mi się podoba ta propozycja:) i takie sycące zupy lubię:) ....pamietam takie talerze ....uwielbiałąm je w dzieciństwie:) a później się wytłukły:(

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie zapraszam do wypróbowania :-)
    A talerz tylko jeden taki się "uchował ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi się podoba ta zupka, taka gęsta i syta-idealna na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie tak , śmiało może zastąpić dwa dania :-)

    OdpowiedzUsuń