19 lutego

Jamajski kurczak z ananasem


Trochę ostro , trochę słodko i kwaśno , z lekkim posmakiem kokosu. Proste i szybkie egzotyczne danie. Osobiście bardzo lubię takie potrawki z ryżem. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki (na 2 porcje):

- jedna duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
- 1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki o długości ok. 3 cm
- 1 duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony
- 100 g mrożonej kukurydzy (lub z puszki)
- 4-5 plastrów ananasa pokrojonego na małe kawałki
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka w proszku
- pół zielonej papryczki chilli bez pestek , drobno pokrojonej
- 4 łyżki śmietanki kokosowej 18%

Pierś pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką. Obsmażyć na patelni. Dodać cebulę i smażyć jeszcze 3 minuty (aż cebula zmięknie). Dodać chilli i czerwoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Dorzucić pomidora i kukurydzę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać ananasa oraz śmietankę kokosową, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 5 minut.
Podawać z ryżem.

12 komentarzy:

  1. Moje smaki:)) Pysznie wygląda!
    Evenko, miłego weekendu Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Dodaję przepis do Ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za dość oryginalny przepis. Kurczak wyszedł świetnie, wzbogaciłem odrobiną cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już też mam w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, może trochę jak zwykle dla pozostałych członków rodziny wyszło mi za ostro, no ale... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię go od lat ale nie wiedziałem że to jamajsku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe, dzieki

    OdpowiedzUsuń