29 listopada
Medaliony z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym
To takie prawie kotlety mielone z sosem pieczarkowym , tyle , że mięsa po uformowaniu w niczym się nie obtacza , a sos jest z dodatkiem boczku. Nie jest to może zbyt wyszukana receptura , ale za to fajny pomysł na proste i smaczne danie. Przepis pochodzi z bloga Edysi.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- 150 g wędzonego boczku (dałam mniej)
- 200 g pieczarek
- 100 ml słodkiej śmietanki (zastąpiłam mlekiem)
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią (u mnie medalionów wyszło 11). Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu , aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Danie prezentuje się tak smakowicie,że nie można się oprzeć.Sos wzbogaca z pewnością kotleciki.Pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś tym zdjęciem ;)
OdpowiedzUsuńCiesz się, że smakowały!
Dziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńEdysiu , w takim razie cieszę się , że zdołałam uchwycić na zdjęciu , jak smaczne jest to danie :-)
Dziękuję za przepis !
Proste i pyszne, takie dokładnie jak lubię:)) Z tym sosikiem brzmi przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :) Ja robiłam ostatnio w sosie pomidorowym, a w pieczarkowym mam odłożone na następny tydzień :)
OdpowiedzUsuń