11 września

Chińska potrawka z kurczakiem

Lubię chińszczyznę. Wciąż poszukuję tego idealnego przepisu, a przy okazji wypróbowuję różne inne napotkane, ciekawe receptury. Tę znalazłam na blogu wiosenki27. W pierwszej chwili wydało mi się, że podana ilość papryki jest o wiele za duża, dlatego zmniejszyłam ją o połowę. I nawet wtedy wyszła mi pełna patelnia, jednak po ugotowaniu papryki zdecydowanie "ubyło". W każdym razie jak dla mnie po 2 papryki każdego koloru wystarczyło. Danie w sumie proste i całkiem szybkie do zrobienia, a co najważniejsze, smaczne.
 

Składniki:
- 4 czerwone papryki (dałam 2 duże)
- 4 zielone papryki (dałam 2 duże)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 g mięsa z indyka (u mnie z kurczaka)
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina (pominęłam)
- 1-2 łyżki octu winnego
- 1/4 litra rosołu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 150 g kiełków sojowych (pominęłam)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku

Strąki papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę lub paseczki. Czosnek drobno posiekać , cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałeczki. Na patelni mocno rozgrzać olej i usmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem , przełożyć z patelni w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną paprykę i krótko razem dusić. Kiedy papryka będzie półmiękka, włożyć mięso, zalać winem, rosołem i octem winnym, a następnie dusić kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodać umyte, odsączone kiełki sojowe oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody i polać nią potrawkę. Podgrzewać mieszając , aż nieco zgęstnieje.
Danie najlepiej pasuje do ryżu , makaronu ryżowego lub chińskiego

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszelkie dania tego typu. Szybko się robi i zawsze wyjdzie coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :)
    Lubię takie potrawki z drobiu i warzyw:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię chińszczyznę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam w klubie wielbicieli chińszczyzny :-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada bardzo smacznie:) lubie takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń