29 stycznia

Fasolka szparagowa do obiadu



Prawdopodobnie wiele osób zna ten przepis na fasolkę szparagową , ja jednak skorzystałam z niego pierwszy raz. Muszę przyznać , że to prosty i całkiem smaczny dodatek do obiadu. Podstawowy przepis można znaleźć w każdej "Kuchni polskiej" i ja też na nim się opierałam , od siebie dodałam tylko czosnku (ten pomysł podsunęła mi pewna Frania).

Składniki:
- fasolka szparagowa (ilość dowolna , u mnie ok. 500 g)
- czosnek (według upodobań , ja dałam 1 duży ząbek)
- sól
- bułka tarta (1-2 łyżki)
- masło (ok. 30 g)
- szczypta pieprzu

Fasolkę umyć i obciąć końcówki , ugotować w osolonej wodzie (5-15 minut) tak , żeby pozostała odrobinę chrupiąca , odcedzić. Posiekany drobno czosnek podsmażyć na maśle , dodać tartą bułkę i jeszcze chwilę smażyć. Polać tym ugotowaną fasolkę i doprawić do smaku pieprzem. Podawać do obiadu.

6 komentarzy: