20 września
Kalafior panierowany
O ile nie przepadam za zupą kalafiorową , o tyle bardzo lubię kalafiora smażonego w panierce - to taki bezmięsny schabowy ;-)
Przepis wyniosłam jeszcze z domu rodzinnego , ale nigdy nie zapisywałam , bo jest tak prosty , że nie da się go zapomnieć (można zapomnieć o nim , ale nie jego treść).
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 jajka
- mąka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Kalafiora oczyścić , podzielić na różyczki , opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą , osoloną wodą. Gotować kilka minut , ale nie za długo , żeby kalafior nie był zbyt miękki (bo będzie się rozpadał). Następnie kalafiora odcedzić , ostudzić , panierować najpierw w mące , potem w jajku (roztrzepanym z solą i pieprzem) , a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rumiano , w dość głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.
Lubie takie dania:)
OdpowiedzUsuńTo tak , jak ja ;-)
OdpowiedzUsuńMoja mama też robi takiego kalafiora i jakoś zawsze bardziej smakował mi zrobiony właśnie przez mamę, a nie w moim wykonaniu ;)
OdpowiedzUsuńMoże to tylko kwestia doprawienia ;-)
OdpowiedzUsuńTakie kalafiorki występuję w menu Sphinx'a - przepyszne;)
OdpowiedzUsuń