06 stycznia
Schab faszerowany

Składniki:
- ok. 70 dag schabu bez kości
- 20 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- przyprawa do mięsa mielonego (nie musi być)
- odrobina oleju
Mięso mielone wymieszać z jajkiem , bułką tartą , drobniutko posiekanym 1 ząbkiem czosnku i przyprawami (sól , pieprz , majeranek , ew. przyprawa do mięsa mielonego).
Schab umyć , osuszyć , zrobić nożem otwór przez całą długość , włożyć przygotowane nadzienie i "zaszyć" wykałaczkami. Schab natrzeć olejem wymieszanym z posiekanym ząbkiem czosnku , solą , pieprzem i majerankiem , wstawić do lodówki na 1 godzinę. Piec w przykrytym , żaroodpornym naczyniu lub w torebce do pieczenia ok. 2 godziny w temp. 180-200 st.C.

Brak komentarzy: