26 czerwca 2018

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem



W okresie letnim chętniej sięgamy po sałatki. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z selera naciowego, z dodatkiem usmażonej piersi z kurczaka, czerwoną fasolą i rodzynkami. 


Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1 seler naciowy (10-12 łodyg)
- 2 łyżki oleju
- 100 g rodzynków
- 2 puszki czerwonej fasoli
- ok. 6 łyżek majonezu (część można zastąpić jogurtem naturalnym)
- sól, pieprz, słodka papryka

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem i papryką. Gdy kurczak będzie już usmażony, odstawić do wystygnięcia.
Umyte łodygi selera pokroić na kawałeczki. Wymieszać z odsączoną fasolą, rodzynkami, kurczakiem i majonezem.

Na podstawie przepisu z tej strony.

20 kwietnia 2018

Leczo parówkowo-pieczarkowe



Proste i szybkie w przygotowaniu danie z parówek oraz pieczarek. 
Podobno najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy można je wcześniej przygotować, a potem tylko podgrzać, ale nie miałam okazji tego sprawdzić. Wszystko zjedliśmy pierwszego dnia i bardzo nam smakowało :-)



Składniki (porcja dla 4 osob):
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg parówek cienkich
- 2 duże cebule
- 1 słoik papryki konserwowej (niezbyt duży)
- 1 przecier pomidorowy (najmniejszy słoiczek)
- 1/2 szklanki  wody
- 50 g masła + trochę oleju
- sól, pieprz, papryka w proszku oraz ew. majeranek, vegeta lub inne ulubione przyprawy


Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.
Przecier pomidorowy rozpuścić w wodzie, dodać do usmażonej  cebuli, chwilę gotować.
Do garnka wrzucić cebulę, pieczarki i parówki, zagotować. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, podlać trochę wodą, doprawić do smaku (lekko pikantnie) i jeszcze chwilę gotować.
Podawać z chlebem.

Uwagi:

Danie podobno najlepsze jest na drugi dzień (nie sprawdziłam), więc warto zrobić je wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać.

Na podstawie tego przepisu.

14 marca 2018

Buraczki czosnkowe



Znowu sałatka z buraków, tym razem czosnkowa. Wiem, że nie każdemu dopowiada smak czosnku, ale jest on bardzo zdrowy (to naturalny antybiotyk), więc warto go jeść i to w większych ilościach, zwłaszcza w czasie tak zmiennej pogody jak teraz, która sprzyja przeziębieniom. Natomiast sałatka sama w sobie jest bardzo smaczna, pomimo, że składa się prawie w całości z buraczków :-)


Składniki:
- 3 średniej wielkości buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- ew. odrobina cukru

Buraki ugotować, wystudzić, obrać i pokroić na plasterki, a następnie na ćwiartki lub więcej części, jeśli buraki są duże.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do buraków wraz z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem (oraz ew. cukrem), wymieszać.

Uwagi:
Moje buraczki wydały mi się za mało wyraziste w smaku, dlatego dodałam jeszcze do nich 1 ogórka konserwowego, drobno pokrojonego.
Cukier moim zdaniem w ogóle nie był potrzebny, gdyż buraczki same  w sobie są lekko słodkawe.

Na podstawie tego przepisu.