03 czerwca
Surówka z młodej kapusty
Prosta surówka z młodej kapusty, z dodatkiem świeżego ogórka, szczypioru i koperku, polana słodko-kwaśnym sosem. Osobiście polecam dodanie sosu dopiero tuż przed podaniem, aby kapusta za bardzo nie zmiękła, lecz pozostała przyjemnie chrupiąca.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 ogórek
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli do smaku
Wykonanie.
Kapustę posiekać w cienkie paski, dodać pokrojonego w plasterki ogórka, szczypiorek oraz koperek, wymieszać.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, dodać soli do smaku. Polać surówkę i wymieszać tuż przed podaniem (wtedy będziemy mieli pewność, że pozostanie chrupiąca).
Brak komentarzy: