03 czerwca

Surówka z młodej kapusty

 

Prosta surówka z młodej kapusty, z dodatkiem świeżego ogórka, szczypioru i koperku, polana słodko-kwaśnym sosem. Osobiście polecam dodanie sosu dopiero tuż przed podaniem, aby kapusta za bardzo nie zmiękła, lecz pozostała przyjemnie chrupiąca. 

 

 Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 ogórek
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sos:
- 2 łyżki oleju 
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli do smaku

Wykonanie.

Kapustę posiekać w cienkie paski, dodać pokrojonego w plasterki ogórka, szczypiorek oraz koperek, wymieszać.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, dodać soli do smaku. Polać surówkę i wymieszać tuż przed podaniem (wtedy będziemy mieli pewność, że pozostanie chrupiąca).

Brak komentarzy: