04 kwietnia

Schab pieczony (peklowany)



Od dłuższego czasu moim ulubionym przepisem na schab był ten gotowany. Jednak jeśli chodzi o mięso pieczone, to poniższa receptura jest jak na razie najlepsza. 
Schab musi być najpierw zapeklowany, a potem dosyć długo pieczony w niskiej temperaturze. Dzięki temu mięso nie jest wysuszone, choć pieczone bez przykrycia. Mało tego, ono jest wręcz zaskakująco soczyste i delikatne. Takiego efektu w ogóle się nie spodziewałam. Liczyłam, że będzie dobre, a wyszło... doskonałe :-)




Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- 45 g soli peklowej  (lub soli himalajskiej)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 kulki pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka cukru

Poza tym:
- sznurek lub siatka wędliniarska
- ok. 2 l wody  (zwykłej z kranu)
- ulubiona przyprawa do pieczeni (lub dodatkowa papryka słodka i ostra)
- 1 łyżka oleju

Schab umyć, osuszyć i odciąć wszystkie błony oraz tłuszcz.
Do garnka wlać wodę, dodać sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i paprykę. Wymieszać do rozpuszczenia się soli i cukru.
Do garnka z zalewą włożyć schab, wstawić do lodówki na minimum 5 dni (każdego dnia mięso należy przewrócić).
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy, natrzeć przyprawami, zawiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędliiarskiej. Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, natrzeć olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 15 minut, bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze przez 70 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić tak mięso do wystygnięcia. Wyjąć z piekarnika, zdjąć sznurek (siatkę) i wstawić do lodówki.

Uwagi:
W oryginale zalewa była bardziej paprykowa - zawierała 2 łyżki ostrej i 1 łyżkę słodkiej papryki. Do nacierania użyto także samej papryki (po 1 łyżce ostrej i słodkiej). Nie jestem pewna, czy odpowiadałby mi taki smak (a zwłaszcza dzieciom), więc dokonałam zmian i byłam bardzo zadowolona z efektu (rodzinka też).

Na podstawie tego przepisu.

21 komentarzy:

  1. Czy 180 stopni to temperatura pieczenia z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, z termoobiegiem pieczemy w 160 st.C.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile dać tej ulubionej przyprawy do mięsa? Czy mięso jest wystarczająco słone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso jest wystarczająco słone. Przyprawy dodajemy wedle uznania - ja delikatnie posypałam mięso z każdej strony.

    OdpowiedzUsuń
  5. A tą zalewę trzeba zagotować? Czy tak na zimno... 🤭

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za info co do zalewy. Dziś się zabieram, będzie akurat na święta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam obawy co do tego, czy będzie wystarczająco słone (pytałam zresztą o to ;) ) i muszę przyznać, że to najpyszniejszy schab, jaki kiedykolwiek upiekłam, z piekłam już z wielu przepisów - jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak soczysty i tak różowy. Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem. Zdrowych i wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i wzajemnie. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu, choć ja go tylko "podałam dalej" :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis super pirwsza liga nawet przy ,niepewnym piekarniku,już u nas zamieszkal

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj robiłam, wyszedł najlepszy jaki jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że smakował i że potwierdziła się też moja opinia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. CZY PO TYCH 15 MINUTACH SCHAB PRZYKRYWAMY CZY CAŁY CZAS PIECZEMY ODKRYTY ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię piec mięs bez przykrycia, bo zawsze wydaje mi, się że będą za suche. Czy ten schab nie wysycha zbyt podczas pieczenia? Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sama nie lubię "suchych" mięs i mogę zapewnić, że schab z tego przepisu taki nie będzie. Wyjdzie wilgotny i delikatny - po prostu idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można ten schab podać na gorąco?Jeśli tak, to czy trzeba go najpierw ochłodzić czy można podać zaraz po pieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja co prawda zawsze podaję ten schab na zimno, ale nie widzę przeciwwskazań, aby podać na gorąco (może nie prosto z piekarnika, niech mięso chwilę "odpocznie").

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można w taki sposób upiec szynkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale schab to "pewniak", a szynka eksperyment, więc jeśli ma być na święta to trochę ryzykowne ;-)

      Usuń
  18. Cudowny! Wspaniały! Nikt nie chciał wierzyć że domowy schab może być tak soczysty. Od teraz jest to mój nr 1. Polecam

    OdpowiedzUsuń