20 kwietnia 2018

Leczo parówkowo-pieczarkowe



Proste i szybkie w przygotowaniu danie z parówek oraz pieczarek. 
Podobno najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy można je wcześniej przygotować, a potem tylko podgrzać, ale nie miałam okazji tego sprawdzić. Wszystko zjedliśmy pierwszego dnia i bardzo nam smakowało :-)



Składniki (porcja dla 4 osob):
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg parówek cienkich
- 2 duże cebule
- 1 słoik papryki konserwowej (niezbyt duży)
- 1 przecier pomidorowy (najmniejszy słoiczek)
- 1/2 szklanki  wody
- 50 g masła + trochę oleju
- sól, pieprz, papryka w proszku oraz ew. majeranek, vegeta lub inne ulubione przyprawy


Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.
Przecier pomidorowy rozpuścić w wodzie, dodać do usmażonej  cebuli, chwilę gotować.
Do garnka wrzucić cebulę, pieczarki i parówki, zagotować. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, podlać trochę wodą, doprawić do smaku (lekko pikantnie) i jeszcze chwilę gotować.
Podawać z chlebem.

Uwagi:

Danie podobno najlepsze jest na drugi dzień (nie sprawdziłam), więc warto zrobić je wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać.

Na podstawie tego przepisu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz