1 marca 2018

Zupa pomidorowo-pieczarkowa z pulpecikami



Pożywna, sycąca i bardzo smaczna zupa,. Nawet mój syn, który bywa wybredny, powiedział, że "ta zupa jest ekstra !". Oczywiście pozostałym domownikom też bardzo smakowała. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji :-)


Składniki (porcja dla 4 osób):
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- cebula
- 250 g pieczarek
- mały seler
- 1/2 puszki groszku
- 2 łyżki oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, cukier


Seler zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki obrać i poszatkować. Na rozgrzanym oleju podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować. Wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę drobno posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Groszek osączyć, dodać do zupy, zagotować, przyprawić papryką, pieprzem, odrobiną cukru i ew. jeszcze solą. Zupę posypać natką pietruszki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz