Recent Posts

8 listopada 2016

Sałatka z makaronem, szynką i pieczarkami



Bardzo dobra sałatka. Nawet nie spodziewałam się, że aż tak dobra.
Oprócz makaronu, szynki i pieczarek zawiera jeszcze paprykę i ogórki konserwowe, kukurydzę, trochę czosnku i majonez. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Na drugi dzień wydaje się smakować jeszcze lepiej :-)


Składniki:
- 125 g makaronu spaghetti
- 3 połówki papryki konserwowej
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1/3 puszki kukurydzy
- 300 g pieczarek
 - 200 g szynki (użyłam konserwowej)
 - 2 ząbki czosnku
 - 2-3 łyżki majonezu
 - sól
 - pieprz

Makaron połamać na kawałki (mniej więcej 5 cm) i ugotować al dente.
Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na odrobinie oleju, wystudzić.
Paprykę, ogórki i szynkę pokroić w kostkę lub paseczki.
Wszystko razem wrzucić do miski, dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Podawać od razu lub po schłodzeniu.


Na podstawie przepisu Magdy K.
_____________________________

W Biedronce trwa Festiwal promocji
 
Print Friendly and PDF

0 komentarze:

Prześlij komentarz

ShareThis