14 września 2015

Sałatka gyros z cukinii i ogórków (na zimę)

  
Trochę spóźniony ten wpis, ale nie chcę czekać do przyszłego sezonu ogórkowego - istnieje ryzyko, że do tego czasu gdzieś posieję zdjęcia i znowu będzie za późno ;-)
A sałatka jest naprawdę warta wypróbowania (i zapamiętania). Robiłam już przetwory z dodatkiem pieprzu ziołowego, curry, ale z przyprawą do gyrosa jeszcze nigdy. Okazuje się, że to bardzo fajny pomysł. Polecam :-)

Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 kg młodej cukinii
- 0,8 kg cebuli
- główka czosnku
- 2 szklanki octu 10%
- 12 łyżek oliwy lub oleju
- 5 łyżek soli
- 0,6 kg cukru
- opakowanie "przyprawy do gyrosa"

Ogórki oraz cukinię umyć i pokroić w plastry ze skórką (większe cukinie pokroić w półplasterki lub ćwiartki). Cebulę pokroić w piórka, połączyć z cukinią i ogórkami.  Dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę lub olej i przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie  dodać cukier i ocet, dokładnie wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił i odstawić na 12 godzin.
Następnie sałatkę wkładać do umytych słoików, dolewając zalewę, która wytworzyła się w misce.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po wyjęciu z wody odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.


Źródło przepisu


21.09 w Lidlu rusza akcja "Tydzień greckiej kuchni".

0 komentarze:

Prześlij komentarz