27 października 2014

Surówka z porów i jabłek


Jedna z najprostszych surówek z porów. Nieco ostry smak tych warzyw łagodzą jabłka. Jeżeli jednak ktoś woli jeszcze łagodniejszy smak, wtedy radzę pokrojone pory sparzyć gorącą wodą i osączyć na sicie przed dodaniem do surówki. Liczący kalorie mogą zrezygnować z majonezu i użyć odtłuszczonej śmietany, ale o tym chyba nie muszę nawet pisać, bo w podobny sposób można "odchudzić" wiele przepisów ;-)

Składniki:
- 400 g porów
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu (można pominąć i dodać tylko śmietanę)
- sól
- odrobina cukru

Z porów odciąć ciemnozielone liście, resztę umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z porami. Dodać resztę składników i wymieszać.

Uwagi:
Jeżeli komuś smak pora wydaje się zbyt ostry, można go po pokrojeniu sparzyć gorącą wodą i dokładnie osączyć na sicie.



1 komentarze:

piegusek1976 pisze...

pory w każdej postaci uwielbiam, surówka bardzo apetyczna :)

Prześlij komentarz