20 stycznia 2014

Kotlety z jaj


Proste, w miarę szybkie i smaczne danie. Zupełnie o nim zapomniałam i dopiero niedawno przypomniał mi o nim mój stary notatnik. Wszystkim kotleciki bardzo smakowały i nikt nie marudził, że bezmięsne ;-)

Składniki:
- 8 jaj
- 2 czerstwe bułeczki ("kajzerki")
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- bułka tarta

Bułeczki namoczyć w mleku.

Siedem jaj ugotować na twardo i posiekać. Połączyć z jednym surowym jajem, szczypiorkiem i odciśniętymi z mleka bułeczkami. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę nabierać łyżką i obtaczać w tartej bułce, formując kotleciki. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ziemniakami i sałatką lub surówką.



6 komentarze:

Majana pisze...

Jeszcze takich jajecznych nie jadłam. A zapowiadają się smacznie.:)

evenka pisze...

No i są smaczne - spróbuj :-)

Anonimowy pisze...

Dzieki za przepis, szukalam tego dania od dawna. Przypomina mi sie dziecinstwo ...

evenka pisze...

Proszę bardzo :-)

Anonimowy pisze...

z tego przepisu ile mniej więcej wychodzi kotlecików?

Arabeska pisze...

Około 10-12 sztuk, ale to małe kotleciki, tak dla 4 osób.

Prześlij komentarz