21 lipca 2013

Placki z cukinii


 Znowu cukiniowo - tym razem placki. Robi się je podobnie jak ziemniaczane, z tym, że cukiniowe są delikatniejsze. Można je podawać z sosem jogurtowym lub na słodko. O ile placków ziemniaczanych na słodko bym nie przełknęła, to te,  posypane cukrem pudrem bardzo mi smakowały .

Składniki:
- 500-600 g cukinii
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- odrobina pieprzu

Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką (jeżeli wytworzy się dużo soku, odcedzić). Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać np. z sosem jogurtowym lub na słodko, posypane cukrem pudrem.

7 komentarze:

shinju pisze...

Bardzo lubię placki cukiniowe :) Polecam też dodanie do nich ricotty lub innego kremowego serka :)

evenka pisze...

Ciekawe, trzeba będzie spróbować :-)
Dziękuję za komentarz !

Maggie pisze...

Uwielbiam, zwlaszcza z sosem jogurtowym wlasnie, albo z kwasna smietanka :)

evenka pisze...

A mój synek zajadał z keczupem ;-) Ostatnio ma taka fazę, że nawet do surówki z kapusty chciał dodać keczupu :-))

Anonimowy pisze...

A ja dodaję, jeszcze płatki owsiane ... pycha

Majana pisze...

Ojoj, zjadłabym. :)

Viola pisze...

Ja dodaje jeszcze stara marchewkę i świeżą bazylie, wtedy to dopiero jest moc :)

Prześlij komentarz