21 lipca

Placki z cukinii



Znowu cukiniowo - tym razem placki. Robi się je podobnie jak ziemniaczane, z tym, że cukiniowe są delikatniejsze. Można je podawać z sosem jogurtowym lub na słodko. O ile placków ziemniaczanych na słodko bym nie przełknęła, to te,  posypane cukrem pudrem bardzo mi smakowały .


Składniki:
- 500-600 g cukinii
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- odrobina pieprzu

Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką (jeżeli wytworzy się dużo soku, odcedzić). Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać np. z sosem jogurtowym lub na słodko, posypane cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię placki cukiniowe :) Polecam też dodanie do nich ricotty lub innego kremowego serka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, trzeba będzie spróbować :-)
    Dziękuję za komentarz !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, zwlaszcza z sosem jogurtowym wlasnie, albo z kwasna smietanka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mój synek zajadał z keczupem ;-) Ostatnio ma taka fazę, że nawet do surówki z kapusty chciał dodać keczupu :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja dodaję, jeszcze płatki owsiane ... pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaje jeszcze stara marchewkę i świeżą bazylie, wtedy to dopiero jest moc :)

    OdpowiedzUsuń