19 maja 2010

Makaronowa sałatka z mięsem i pieczarkami


Ta sałatka powstała z potrzeby wykorzystania mięsa z rosołu i zalegających w lodówce pieczarek. Kupuję je dosyć często , ale akurat nie miałam pomysłu na ich zużycie i tak odkładałam z dnia na dzień moment , kiedy w końcu coś z nimi zrobię zanim ściemnieją. Do tego ugotowane już mięso z kurczaka (m-żonek za rosołem w ogóle nie przepada , a córka uwielbia , ale mięsa w zupie nie ruszy) , no i trzeba było coś wymyślić...
Taka to krótka historia szaro-burej , ale całkiem smacznej sałatki ;-)


Składniki:
- ugotowane mięso z kurczaka (zużyłam 2 podudzia)
- 3 ogórki konserwowe
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- makaron
- majonez
- sól i pieprz

Makaron ugotować , odcedzić i ostudzić. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć , odstawić do ostygnięcia. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę , a ugotowane mięso w grubszą. Wszystkie składniki wsypać do miski , przyprawić solą i pieprzem , wymieszać z majonezem i schłodzić.

Uwagi:
Jeżeli cebula jest bardzo ostra (ja używam łagodnej) , to można ją po pokrojeniu wymieszać z gorącymi pieczarkami , żeby nie była taka "szczypiąca" albo też podsmażyć , jeśli ktoś woli.

3 komentarze:

filozofia smaku pisze...

sałatki z makaronem są świetne;) pomysł na pewno wykorzystam. Najbardziej podoba mi się fakt, że pieczarki są smażone- a nie jak zwykle w sałatkach surowe bądź ugotowane.

evenka pisze...

Dziękuję za komentarz :-)
Dla mnie surowe pieczarki w potrawie to jakieś nieporozumienie ;-) Oczywiście można je ugotować , zwłaszcza jak ktoś jest na diecie (a majonez zastąpić czymś... odtłuszczonym), ale ogólnie wolę smażone , bo są wtedy bardziej aromatyczne :-)

kulinarne fajerwerki pisze...

Przepis niezwykle smaczny! Uwielbiam sałatki z kurczaka, zwłaszcza te na zimno ;)

Prześlij komentarz