01 maja
Kurczak pod serowo-musztardową kołderką
Kolejny prosty przepis na smaczny obiad. Piersi kurczaka przyprawione na ostro i zapieczone pod "kołderką" z sera, musztardy i majonezu. Może nie jest to najzdrowsze, ale pyszne połączenie, a kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty.
Przepis pochodzi z bloga "Passionfuit". Jego autorka podpowiada, że podobnie można przygotować rybę lub schab, z tym, że to drugie wymaga dłuższego czasu pieczenia.
Składniki:
- piersi z kurczaka (ja zużyłam dwie duże, poprzekrajane na połowę, czyli w sumie 4 porcje)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- garść startego żółtego sera
- tarta bułka
- przyprawy: papryka ostra i słodka , pieprz ziołowy (u mnie także sól)
Porcje kurczaka lekko rozbić i zamarynować w przyprawach.
Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Majonez, musztardę i ser wymieszać, nałożyć grubą warstwę na filety. Posypać tartą bułką i piec, aż nabiorą złotobrązowego koloru (ja piekłam 30 minut).
tez robilam:) mniam:)
OdpowiedzUsuń