1 maja 2009

Kurczak pod serowo-musztardową kołderką


Kolejny prosty przepis na smaczny obiad. Piersi kurczaka przyprawione na ostro i zapieczone pod "kołderką" z sera , musztardy i majonezu. Może nie jest to najzdrowsze , ale pyszne połączenie , a kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty.
Przepis pochodzi z bloga "Passionfuit". Jego autorka podpowiada , że podobnie można przygotować rybę lub schab , z tym , że to drugie wymaga dłuższego czasu pieczenia.

Składniki:
- piersi z kurczaka (ja zużyłam dwie duże , poprzekrajane na połowę , czyli w sumie 4 porcje)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- garść startego żółtego sera
- tarta bułka
- przyprawy: papryka ostra i słodka , pieprz ziołowy (u mnie także sól)

Porcje kurczaka lekko rozbić i zamarynować w przyprawach.
Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Majonez, musztardę i ser wymieszać, nałożyć grubą warstwę na filety. Posypać tartą bułką i piec, aż nabiorą złotobrązowego koloru (ja piekłam 30 minut).


1 komentarze:

iis111 pisze...

tez robilam:) mniam:)

Prześlij komentarz