Ten przepis znalazłam już dawno temu na stronie Czarnej Oliwki , ale zmodyfikowałam go trochę , bo masa wychodziła zdecydowanie za rzadka i nie dała się formować. Za każdym razem zmniejszałam ilość mleka i tak z 1/2 litra zrobiło się tylko 3/4 szklanki. Ostatnio dałam nawet trochę mniej i wyszła mi masa przypominająca plastelinę , ale przynajmniej nie kleiła się do rąk , a krokiety były bardzo dobre ;-)Składniki:- 9 łyżek mąki- ok. 3/4 szkl. mleka- 6 dag masła (4 łyżki)- 8 dag startego żółtego sera (ok. 5 łyżek)- 2 żółtka- 2-3 plasterki szynki- pęczek szczypiorku- sól- pieprz
Do panierowania:- mąka- 1 jajko- bułka tarta
Masło rozpuścić w garnuszku , wsypać mąkę , podsmażyć , a następnie rozprowadzić mlekiem (jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta - dolać trochę mleka , ale nie za dużo , bo będzie źle się potem formować). Odstawić z ognia , dodać ser , żółtka i dobrze wymieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i szczypiorek , przyprawić solą i pieprzem. Łyżką nabierać porcje masy i na stolnicy oprószonej mąką formować krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce , smażyć na rumiano (ja smażyłam z czterech stron).
Prosta jarzynka , która według mnie najlepiej smakuje z pieczonym kurczakiem. Co prawda krojenie marchewki bywa dość mozolnym zajęciem , ale z czasem można nabrać wprawy ;-)
Składniki:- ok.50 dag marchwi- 2 duże jabłka- 2 duże łyżki masła- sól- cukier- ew. sok cytrynowy lub kwasek (jeśli jabłka nie są kwaśne)Marchewkę pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością gorącej wody , dodać masło i gotować pod przykryciem. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do marchewki. Wszystko razem gotować , aż marchewka zmięknie. Doprawić solą cukrem i , jeśli trzeba , sokiem cytrynowym.
Mogą być przygotowywane w różny sposób (mięsne , bezmięsne , gotowane , pieczone lub ze specjalnym sosem) , ale najczęściej robi się po prostu "gałkę" mięsno-ryżową owiniętą liściem kapusty. Ja jednak zawsze rozpłaszczam nadzienie na liściu i zwijam tworząc roladki - dość ciekawie to wygląda , a podczas jedzenia kapusta nie odstaje od reszty. Poza tym ostatnio zaczęłam robić gołąbki pieczone , zamiast gotowanych (m-żonek uznał , że takie są lepsze) ;-)Składniki:- 1 duża kapusta- 10 dag ryżu- 50 dag mięsa mielonego- 1 cebula- pieprz- sól- kostka rosołowa- 1 łyżka śmietany- 1 łyżka koncentratu pomidorowegoKapustę (z wykrojonym głąbem) parzyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Oderwać parę liści , parzyć następne kilka minut i tak stopniowo odrywać kolejne liście , z których potem należy skroić nerwy. Ryż ugotować na półmiękko , przelać zimną wodą , odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso mielone wymieszać z ryżem , cebulą , przyprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście kapusty i "rozsmarowywać" jak na naleśniku. Lekko założyć brzegi , całość zwinąć , zaczynając od tej strony liścia , która była skrojona. Gotowe gołąbki ciasno ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym (na dnie położyć resztki liści) i polać rozpuszczoną w 1 szklance wody (ja używam tej wody , w której parzyła się kapusta) kostką rosołową wymieszaną ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wierzch przykryć pozostałymi liśćmi. Piec 1 - 1 i 1/2 godziny w temp. 180 - 200 st.C.Gołąbki można także ugotować. Wtedy trzeba wlać do garnka więcej wody (tyle , żeby przykryć gołąbki) i ewentualnie dosolić. Z góry obciążyć mniejszą pokrywką lub chociażby talerzykiem , żeby gołąbki nie fruwały... tj. nie pływały w czasie gotowania ;-) Można też dodać listek laurowy , ziele angielskie. Gotować około 1 godziny.
Z podanej porcji wychodzi ok. 14 gołąbków.
A oto przepis na prostą sałatkę. Zapewne wiele osób już ją zna , ale początkujące kucharki być może skorzystają :-)
P.S. Tym razem fotka zrobiona przed wymieszaniem z majonezem - można przynajmniej rozróżnić poszczególne składniki ;-)
Składniki:- 1 puszka tuńczyka- 3-4 jaja ugotowane na twardo- 1 puszka kukurydzy- 1 ogórek kiszony lub konserwowy- 1 cebula (ostatnio robiłam ze szczypiorkiem)- sól- pieprz- kilka łyżek majonezuJajka , cebulę , ogórka pokroić w kostkę , wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić. Przed podaniem schłodzić.