23 lutego 2008

Marchewka duszona


Prosta jarzynka , która według mnie najlepiej smakuje z pieczonym kurczakiem. Co prawda krojenie marchewki bywa dość mozolnym zajęciem , ale z czasem można nabrać wprawy ;-)

Składniki:
- ok.50 dag marchwi
- 2 duże jabłka
- 2 duże łyżki masła
- sól
- cukier
- ew. sok cytrynowy lub kwasek (jeśli jabłka nie są kwaśne)

Marchewkę pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością gorącej wody , dodać masło i gotować pod przykryciem. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do marchewki. Wszystko razem gotować , aż marchewka zmięknie. Doprawić solą cukrem i , jeśli trzeba , sokiem cytrynowym.

6 komentarze:

margot pisze...

W końcu :-) i w tej części blogu jest przepis w całości dla mnie
Evanko ja go podam bez kurczaka ,mogę......

evenka pisze...

Margot , wszystko możesz , ja podałam tylko przykład :-)

P.S. Czy mam rozumieć , że ryb też nie jesz ?

margot pisze...

nie jem ryb ,owoców morza,żelatyny ....
Ale resztę jem -jajka ,nabiał,wszystkie warzywa jakie uda się kupić ,owoce,strączkowe.....

evenka pisze...

Nie chcę być wścibska , ale przyznam , że ciekawi mnie dlaczego nie jesz takich rzeczy - to chyba jest też trochę uciążliwe właśnie ze względu na dobór menu ?

margot pisze...

Bo wczesne dzieciństwo spedziłam na prawdziwej wsi i bawiłam sie i cielakami i prosiakami ,a gąski ze mną ,,gadały"
A takie odżywianie jak moje nie jest kłopotliwe,jest łatwe ,przyjemne,wszystko co nie znamy wydaje sie trudne ,jak poznam to tzw
bułka z masłem

evenka pisze...

Margot , dziękuję za wyjaśnienie - musisz być bardzo wrażliwą osobą :-)
A co do menu to pewnie masz rację. Nigdy nie próbowałam przestawić się na dietę bezmięsną , więc właściwie nie mogę wiedzieć jak to jest ;-)

Prześlij komentarz