28 lutego 2008

Krokiety z serem i szynką


Ten przepis znalazłam już dawno temu na stronie Czarnej Oliwki , ale zmodyfikowałam go trochę , bo masa wychodziła zdecydowanie za rzadka i nie dała się formować. Za każdym razem zmniejszałam ilość mleka i tak z 1/2 litra zrobiło się tylko 3/4 szklanki. Ostatnio dałam nawet trochę mniej i wyszła mi masa przypominająca plastelinę , ale przynajmniej nie kleiła się do rąk , a krokiety były bardzo dobre ;-)


Składniki:
- 9 łyżek mąki
- ok. 3/4 szkl. mleka
- 6 dag masła (4 łyżki)
- 8 dag startego żółtego sera (ok. 5 łyżek)
- 2 żółtka
- 2-3 plasterki szynki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz

Do panierowania:
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta

Masło rozpuścić w garnuszku , wsypać mąkę , podsmażyć , a następnie rozprowadzić mlekiem (jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta - dolać trochę mleka , ale nie za dużo , bo będzie źle się potem formować). Odstawić z ognia , dodać ser , żółtka i dobrze wymieszać. Ostudzić i wstawić do lodówki na 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i szczypiorek , przyprawić solą i pieprzem. Łyżką nabierać porcje masy i na stolnicy oprószonej mąką formować krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce , smażyć na rumiano (ja smażyłam z czterech stron).


0 komentarze:

Prześlij komentarz