Sałatkę z kalafiorem robiłam pierwszy raz i... tuż po wymieszaniu smakowała mi bardziej niż na drugi dzień. Natomiast moja córcia , która bywa wybredna jeśli chodzi o jedzenie , zajadała się nią jeszcze i na trzeci dzień , więc może to ze mną jest coś nie tak ;-))
Przepis pochodzi ze strony Kafeterii.
Składniki:- 1 kalafior- 4-5 ugotowanych na twardo jajek- 2 jabłka - 1 puszka kukurydzy- por- sól- pieprz- majonez (kilka łyżek)Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko , ostudzić , poodcinać różyczki. Jajka i jabłka (obrane) pokroić w kostkę , wymieszać z kalafiorem , odcedzoną kukurydzą , pokrojonym drobno porem i majonezem. Przyprawić solą i pieprzem.
Uwielbiam takie dania - ryż i dużo jakiegoś sosu , najlepiej mięsno - warzywnego , coś w rodzaju chińszczyzny. Ten przepis jest co prawda grecki , ale też smaczny :-)Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika "Po prostu pyszne".Składniki:- 450 g mięsa kurczaka pokrojonego w kostkę - ok. 3 łyżki masła- 1 mała cebula- 1 mała zielona papryka- 2 łyżki mąki- 2 szkl. wywaru z kurczaka (ugotowałam z kostki)- 1/4 szkl. rodzynkówKurczaka podsmażyć na maśle. Dodać cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę ; smażyć do miękkości. Dodać mąkę , zamieszać , zasmażyć. Wlać wywar i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać rodzynki i dusić dalsze 3 minuty. Podawać z ryżem.
Kolejny przepis na smaczną sałatkę. Ilość poszczególnych składników można oczywiście sobie dostosować według własnego gustu. Ja na przykład , tym razem dałam więcej szynki , a mniej pieczarek.Składniki:- 6 jaj- 1 puszka groszku- 1 duża cebula lub szczypiorek- 50 dag pieczarek- 30 dag gotowanej szynki- 5 łyżek majonezu- pieprz do smaku- 2 łyżki masła Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Ugotowane na twardo jajka , cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
O ile nie przepadam za zupą kalafiorową , o tyle bardzo lubię kalafiora smażonego w panierce - to taki bezmięsny schabowy ;-)
Przepis wyniosłam jeszcze z domu rodzinnego , ale nigdy nie zapisywałam , bo jest tak prosty , że nie da się go zapomnieć (można zapomnieć o nim , ale nie jego treść).
Składniki:- 1 kalafior- 3 jajka- mąka- sól- pieprz- bułka tartaKalafiora oczyścić , podzielić na różyczki , opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą , osoloną wodą. Gotować kilka minut , ale nie za długo , żeby kalafior nie był zbyt miękki (bo będzie się rozpadał). Następnie kalafiora odcedzić , ostudzić , panierować najpierw w mące , potem w jajku (roztrzepanym z solą i pieprzem) , a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rumiano , w dość głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.
Powiem krótko: prosta i bardzo smaczna sałatka. Przepis na nią podała Abbra , a zaraz po niej wypróbowała Majana.
Składniki:- drobny makaron (u mnie niezbyt drobne świderki)- 1 puszka kukurydzy- 1 świeży ogórek- ok. 10 dag wędliny drobiowej (u mnie szynka)- 1 czubata łyżka majonezu- pieprz- sólMakaron ugotować , odcedzić i ostudzić. Ogórek i wędlinę pokroić w drobną kostkę , wymieszać z makaronem. Dodać odsączoną kukurydzę , majonez , przyprawić solą i pieprzem (soli tylko trochę , pieprzu dosyć dużo). Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Biorąc pod uwagę fakt , że można kupić już gotowe , zmielone mięso , przygotowanie takich zrazów zajmuje stosunkowo mało czasu. Najważniejsze jednak jest to , że wychodzą pyszne - mięciutkie i delikatne. Dla mnie to ciekawa odmiana , bo zazwyczaj do zrazów używam mięsa wołowo-wieprzowego.Przepis , jak zwykle ostatnio , zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.Składniki:- 60 dag mięsa z kurczaka- 10 dag czerstwej bułki- ok. 1 szkl. mleka- 1 jajko- 1 łyżka masła- 10 dag pieczarek- kawałek cebuli- sól- pieprz- mąkaMięso zemleć razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Dodać stopione masło , jajko , pieprz , sól i dobrze wyrobić. Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsną podzielić na porcje. Każdą z nich rozpłaszczać na zwilżonej dłoni , na środek nakładać trochę farszu pieczarkowego , formować podłużne zrazy , obtaczać w mące i smażyć na rumiano. Następnie układać w żaroodpornym naczyniu i wstawić jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika.
Kolejny przepis z książeczki Poradnika domowego.W smaku przypomina mi wigilijną kapustę z grzybami , tyle , że tutaj jest jeszcze dodatek mięsa - kiełbasy lub boczku , albo po trosze jednego i drugiego. Oczywiście można też zrobić w ogóle bez mięsa , dodając na to miejsce więcej grzybów. Najważniejsze jednak to dobrze doprawić. Oryginalny przepis podaje , żeby kapustę gotować razem z sokiem - nie radzę , bo może wyjść zbyt kwaśna. Kiedy pierwszy raz ugotowałam tę zupę (jeszcze w domu rodzinnym) tato powiedział , że aż w skroniach kłuje... takie kwaśne ;-) Dlatego lepiej sok na początku odcedzić , a nawet kapustę wypłukać , a dopiero na koniec ewentualnie doprawić tym kapuścianym sokiem. U mnie zazwyczaj nawet opłukana kapusta jest dość kwaśna , więc dodaję wtedy więcej cukru , tak , jak lubię :-)Składniki:- 50 dag kapusty kiszonej - cebula- czosnek (ja dałam 2 ząbki)- ok. 40 dag kiełbasy lub wędzonego boczku- 2-3 suszone grzyby- 1/2 szkl. śmietany- 1 łyżka mąki- liść laurowy- sól- pieprz- słodka papryka- cukierKapustę odcedzić (sok zachować na wszelki wypadek) , opłukać (jeśli kapusta jest młoda , to nie trzeba) , odcisnąć , włożyć do garnka , zalać wodą , dodać grzyby , pokrojoną w kostkę lub półplasterki cebulę , liść laurowy i gotować ok. 1 godziny (ja zazwyczaj gotuję dłużej). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę . Na koniec zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Jeżeli kapusta była młoda , to można dolać wcześniej zachowany sok , a jeśli była mocno kwaśna , to trzeba dosypać więcej cukru - do smaku.