8 października 2020

Kotlety mielone z cukinią


Kotlety mielone z mięsa wieprzowego oraz cukinii. Bardzo smaczna i "lżejsza" odmiana dla tradycyjnych mielonych.  


Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cukinia (u mnie 400 g)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki (+ do panierowania)
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Cukinię, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać, wszystko razem przesmażyć na niewielkiej ilości oleju (najpierw odparować sok, który puści cukinia). Ostudzić, a następnie połączyć z mięsem, dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić, po czym formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron, na rumiano.

 Na podstawie tego przepisu.

0 komentarze:

Publikowanie komentarza