05 listopada
Guacamole
Nie lubię awokado w czystej postaci , bo jest dla mnie zbyt mydlane w smaku. Przyrządzone jednak w odpowiedni sposób nabiera zupełnie innego wyrazu. Guacamole to meksykański sos przygotowywany na bazie tego właśnie owocu. Początkowo podchodziłam do niego bez entuzjazmu i zrobiłam go tylko dlatego , że zostałam obdarowana owocem awokado i nie wiedziałam co z nim począć ;-) Jednak w rezultacie otrzymałam coś , co naprawdę mi posmakowało - zarówno jako dip do maczania chipsów , czy warzyw jak i sos na kanapkę.
Składniki:
- 1 owoc awokado
- 1/4 szkl. majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawa czosnkowa , chili i papryka do smaku
Awokado wydrążyć , miąższ dokładnie rozgnieść. Wymieszać z majonezem , sokiem z cytryny , cebulą i solą , doprawić do smaku.
Podawać jako dip do warzyw , chipsów lub jako sos do kanapek.
Muszę w końcu przygotować sobie guacamole - ale awokado nigdy nie może doczekać się chwili przerobienia, wszak wcześniej zjadam go z samą solą. ;))
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię awokado, za to nigdy nie jadłam guacamole, przepis zapisuję i postaram się jak najszybciej nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńfajne kolorki i guacamole wyglada apetycznie:) super dip do przekasek:)
OdpowiedzUsuńŁadny kolorek ma :) Ja nigdy nie próbowałam guacamole.
OdpowiedzUsuńNo proszę , są tacy , którzy lubią awokado ;-) W takim razie guacamole tym bardziej powinno Wam posmakować :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam awokado, choć niestety teraz mam do niego trudniejszy dostęp :( ale podobnie, jak Zaytoon zawsze szybciej zjadam go na kanapkach. A guacamole ostatnio kupiłam w sklepie i wyrzuciłam całe, takie było paskudne - nie ma to jak samodzielnie przygotowane!
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę - do domowego można dodać ulubione dodatki i doprawić wedle własnego uznania. A poza tym mamy gwarancję świeżości ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, ale w wersji mniej ostrej, bo mój przełyk nie przyjmuje ostrego
OdpowiedzUsuńArabesko, sliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńchociaż rzadko jadam guacamole - rodzinka je omija szerokim łukiem, nie wiedzieć czemu - bardzo je lubię.
Muszę spróbować. Ostatnio dużo się nasłuchałam o sosie z awokado. Zdjęcie - kolorystyczny raj!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie wczoraj znowu go zrobiłam , bo m-żonek się upominał , tak mu posmakował ;-)
OdpowiedzUsuńAmiga Arabeska,
OdpowiedzUsuńDisculpame pero el guacamole no lleva mayonesa ni paprika...
Tal vez no enteindas el español pero te voy a pasar la receta del aguacate mexicano:
1 ó 2 ó 3 Aguacates
1 ó 2 ó 3 Chiles verdes serrano
1 ó 2 Tomates
1 Cebolla
Cilantro
Aceite de Oliva
Preparación:
El aguacate (awokado) se hace una mezcla tipo puré.
El tomate, la cebolla, el chile y el cilantro se mezclan con el aguacate.
Le pones un poco de aceite de oliva, el jugo de 1 limón, y una pizca de sal.
Se revuelve todo y Listo!
El aceite de oliva sirve tambien para que el aguacate no se oscurezca.
Saludos
German Moscosa - Monterrey-Mexico
gdmoscosa@gmail.com
Gracias :-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego nie rozumiem , ale jak znajdę chwilę , to przetłumaczę sobie. Mam tylko nadzieję , że nie ma tu niczego obraźliwego ;-)