05 listopada

Guacamole


Nie lubię awokado w czystej postaci , bo jest dla mnie zbyt mydlane w smaku. Przyrządzone jednak w odpowiedni sposób nabiera zupełnie innego wyrazu. Guacamole to meksykański sos przygotowywany na bazie tego właśnie owocu. Początkowo podchodziłam do niego bez entuzjazmu i zrobiłam go tylko dlatego , że zostałam obdarowana owocem awokado i nie wiedziałam co z nim począć ;-) Jednak w rezultacie otrzymałam coś , co naprawdę mi posmakowało - zarówno jako dip do maczania chipsów , czy warzyw jak i sos na kanapkę.

Składniki:
- 1 owoc awokado
- 1/4 szkl. majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawa czosnkowa , chili i papryka do smaku

Awokado wydrążyć , miąższ dokładnie rozgnieść. Wymieszać z majonezem , sokiem z cytryny , cebulą i solą , doprawić do smaku.
Podawać jako dip do warzyw , chipsów lub jako sos do kanapek.


13 komentarzy:

  1. Muszę w końcu przygotować sobie guacamole - ale awokado nigdy nie może doczekać się chwili przerobienia, wszak wcześniej zjadam go z samą solą. ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię awokado, za to nigdy nie jadłam guacamole, przepis zapisuję i postaram się jak najszybciej nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne kolorki i guacamole wyglada apetycznie:) super dip do przekasek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładny kolorek ma :) Ja nigdy nie próbowałam guacamole.

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę , są tacy , którzy lubią awokado ;-) W takim razie guacamole tym bardziej powinno Wam posmakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam awokado, choć niestety teraz mam do niego trudniejszy dostęp :( ale podobnie, jak Zaytoon zawsze szybciej zjadam go na kanapkach. A guacamole ostatnio kupiłam w sklepie i wyrzuciłam całe, takie było paskudne - nie ma to jak samodzielnie przygotowane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też tak myślę - do domowego można dodać ulubione dodatki i doprawić wedle własnego uznania. A poza tym mamy gwarancję świeżości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię, ale w wersji mniej ostrej, bo mój przełyk nie przyjmuje ostrego

    OdpowiedzUsuń
  9. Arabesko, sliczne zdjęcia.
    chociaż rzadko jadam guacamole - rodzinka je omija szerokim łukiem, nie wiedzieć czemu - bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować. Ostatnio dużo się nasłuchałam o sosie z awokado. Zdjęcie - kolorystyczny raj!

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja właśnie wczoraj znowu go zrobiłam , bo m-żonek się upominał , tak mu posmakował ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Amiga Arabeska,

    Disculpame pero el guacamole no lleva mayonesa ni paprika...

    Tal vez no enteindas el español pero te voy a pasar la receta del aguacate mexicano:

    1 ó 2 ó 3 Aguacates
    1 ó 2 ó 3 Chiles verdes serrano
    1 ó 2 Tomates
    1 Cebolla
    Cilantro
    Aceite de Oliva

    Preparación:
    El aguacate (awokado) se hace una mezcla tipo puré.
    El tomate, la cebolla, el chile y el cilantro se mezclan con el aguacate.
    Le pones un poco de aceite de oliva, el jugo de 1 limón, y una pizca de sal.
    Se revuelve todo y Listo!

    El aceite de oliva sirve tambien para que el aguacate no se oscurezca.

    Saludos
    German Moscosa - Monterrey-Mexico
    gdmoscosa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Gracias :-)
    Wszystkiego nie rozumiem , ale jak znajdę chwilę , to przetłumaczę sobie. Mam tylko nadzieję , że nie ma tu niczego obraźliwego ;-)

    OdpowiedzUsuń