15 kwietnia
Jaja faszerowane z szynką
I jeszcze jeden przepis na faszerowane jajka, tym razem z dodatkiem szynki. Jeżeli tylko mamy czym zmiksować składniki farszu, to przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Jest to zatem idealny przepis do wykorzystania na wielkanocne śniadanie. A sama dobrze wiem, że właśnie przed śniadaniem najbardziej zależy nam na czasie, bo nie mamy go wtedy zbyt wiele ;-)
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4 plastry szynki
- 4 plastry żółtego sera
- majonez
Jajka obrać ze skorupek, przekrajać na połowę i poodcinać "piętki", żeby połówka jajka nie przewracała się na talerzu. Żółtka wyjąć i razem z odciętymi "piętkami" z białka, szynką, serem i odrobiną majonezu zmiksować na jednolitą masę. Gotowy farsz nakładać do białek (w miejsce po żółtku), formując mały kopiec. Przed podaniem udekorować kleksem z majonezu, ew. koperkiem (u mnie pomidorki koktajlowe i szczypiorek).
Evenko jakie one piękne! Masz talent normalnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-))
OdpowiedzUsuń