28 września

Placki serowe z nadzieniem



Zazwyczaj, gdy jest mowa o plackach serowych, kojarzymy je z serem białym. Jednak w tym przypadku chodzi o ser żółty. Ściera się go na tarce i dodaje do ciasta, z którego potem wałkuje się niezbyt duże placuszki. Natomiast nadzienie dobieramy według własnego smaku i uznania. Można wykorzystać do niego szynkę, kiełbasę, pieczarki, albo po prostu ser, wtedy placki będą podwójnie serowe :-)



Składniki:
- 500 ml kefiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 250 g startego sera żółtego (można zmieszać kilka rodzajów)
- 4 szkl. mąki

- na nadzienie: starta lub drobno posiekana szynka albo kiełbasa


Kefir wymieszać z solą, cukrem i sodą. Dodać ser i mąkę, dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto serowe podzielić na jednakowe części (18-20 sztuk). Każdą część rozwałkować na placek (ok. 15 cm średnicy), w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Na środku położyć trochę nadzienia, brzegi ciasta złożyć do środka jak kopertę (ciasto powinno całkowicie zakrywać nadzienie) i lekko rozwałkować, aby dobrze się skleiło. Placki smażyć na oleju, z obu stron na rumiano.

Uwaga:
Jako nadzienia użyłam szynki konserwowej w plasterkach (najprostsza opcja, choć może odrobinę mniej smaczna ;-). Można też zmienić nadzienie na jakieś inne, np. pieczarkowe, serowe, wedle uznania.



3 komentarze:

  1. Zrobiłam wczoraj, wyszły pyszne. Nie podała Pani na czym smażyć te placki. Jako że przepis bardzo podobny do proziaków spróbowałam część z nich usmażyć na suchej patelni (tylko dłużej i w mniejszej temp) a część na oleju. Obie wersje wyszły super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowały :-)
    Rzeczywiście nie dopisałam, że smażyć na oleju (zaraz to zrobię), ale może dobrze wyszło, bo przynajmniej wiadomo, że da się też na suchej patelni ;-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane! Bardzo dobre! Do tego barszczyk czerwony. Świetne.

    OdpowiedzUsuń