22 kwietnia 2016

Faszerowane placki z gotowanych ziemniaków



Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane prostym farszem z kiełbasy i cebuli. Właściwie to tylko przykładowe nadzienie i choć to właśnie ono głównie decyduje o smaku, to podstawą jest ciasto na placki. To jest nasz produkt wyjściowy, do którego farsz możemy sobie dowolnie modyfikować, wedle uznania - z mięsem lub bez mięsa, z pieczarkami lub z kapustą.

Składniki:
- 7-8 ziemniaków średniej wielkości
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki + do podsypywania
- sól

Farsz:

- ok. 200 g niezbyt tłustej kiełbasy
- 1 duża cebula
- sól i pieprz oraz inne przyprawy do smaku (użyłam przyprawy warzywnej i papryki)

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do wystygnięcia.
Kiełbasę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Przyprawić, chwilę "dusić" pod przykryciem, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Ziemniaki obrać i zemleć. Dodać jajko i sól, wymieszać, następnie połączyć z mąką. Z ciasta uformować dość gruby wałek, pokroić na plastry. Każdy plaster maczać w mące (żeby się nie kleił do rąk), trochę rozpłaszczać, na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi (na kształt sakiewki) i formować okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano.
Podawać np. z sosem grzybowym i/lub surówką.

Uwagi:
Zależnie od gatunku ziemniaków, będzie potrzebna mniejsza lub większa ilość mąki. Jeżeli ciasto nie klei się do rąk, nie ma też potrzeby, aby podsypywać dodatkowo mąką.


15 kwietnia 2016

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym



Tak jak wspominałam ostatnio na Arabesce waniliowej, mam tu przepis na wykorzystanie reszty ananasa z puszki. 
Właściwie to najpierw zrobiłam to danie, a resztę ananasa zużyłam do ciasta, ale mniejsza o kolejność, ważne, że nic się nie zmarnowało ;-)
A samo danie pochodzi z Filipin, jest całkiem proste do zrobienia i bardzo smaczne. Choć jak zwykle to kwestia gustu - ja się zajadałam, a dzieci krzywiły się na obecność ananasa w sosie. 
W każdym razie, jeżeli lubicie smaki słodko-kwaśne, to takie danie jest w sam raz dla Was :-)

Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na kawałki
- 1 mała puszka ananasa (lub połowa większej), wraz z syropem
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka (u mnie tylko jeden rodzaj papryki - żółta)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku

Mięso zalać 2 szklankami wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować do miękkości. Odcedzić, wywar zachować.
Wymieszać 2 łyżki skrobi z sosem sojowym, a następnie wymieszać z mięsem. Polędwiczki usmażyć na złoty kolor.
Pozostałe 2 łyżki* skrobi wymieszać z 1/2 szklanki wywaru z mięsa, odstawić.
Drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i ananasa pokrojonego na małe cząstki oraz syrop ananasowy (z puszki), keczup, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Chwilę smażyć, po czym dodać wymieszaną wcześniej skrobię z wywarem. Gotować aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem polać usmażone polędwiczki, podawać z ryżem.

*Radziłabym użyć trochę mniej skrobi do sosu. Ja dałam dwie pełne łyżki i wyszedł mi sos o gęstości frużeliny ;-)  Rozrzedziłam go potem resztą wywaru, który mi jeszcze został, ale w związku z tym, że smak też nieco się rozmył, dlatego musiałam dodatkowo doprawić sos (takimi samymi składnikami, które już miałam wcześniej dodane).


Na podstawie tego przepisu

11 kwietnia 2016

Zupa serowo-pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi


Bardzo prosta i pożywna zupa pieczarkowa z serkiem topionym i kuleczkami mięsnymi. Tylko kilka składników, żadnego przyprawiania i kombinowania. Można powiedzieć, że zupa robi się sama, tylko ulepienie kulek z mięsa zajmuje trochę więcej czasu. I pomimo, że zupa nie wygląda zbyt zachęcająco, to zapewniam, że jest pyszna. Polubią ją zarówno dorośli jak i dzieci. Polecam :-)

Składniki:
- 2 l wody
- 4 kostki rosołowe (drobiowe)
- 3 kostki serka topionego kremowego (po 100 g każdy)
- 400 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)

Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, dodać serek topiony i gotować do uzyskania jednolitej mikstury. Następnie dodać pokrojone pieczarki, ponownie zagotować. Z surowego mięsa mielonego zrobić malutkie kulki (wielkości wisienek), wrzucić do zupy i gotować przez około 30 minut.

 

6 kwietnia 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolą i kukurydzą



Prosta sałatka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy. 
Coś nowego do obiadu, gdy znudzi się "to, co zwykle" ;-)


Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek majonezu
- 4-5 łyżek śmietany
- sól i pieprz

Kapustę poszatkować, dodać osączoną kukurydzę i czerwoną fasolę (przepłukaną na sicie).
Majonez wymieszać ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do sałatki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.