29 września 2016

Sałatka z buraczków na zimę



Taka sałatka z buraczków do słoików to fajna sprawa. Za jednym zamachem mamy od razu kilka porcji gotowej, smacznej sałatki do obiadu. Co prawda jej przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale poza tym są same korzyści - jedno gotowanie buraków, jedno sprzątanie po burakach i wygoda na potem, zwłaszcza kiedy trzeba szybko uwinąć się z obiadem. 
Sałatkę nakłada się do słoików gorącą, więc nie ma potrzeby pasteryzowania, a to dodatkowy plus.

P.S. W tym tygodniu w Biedronce - najnowsze promocje (m.in. produkty bez laktozy). A tutaj szczegóły wielkiej loterii Winiary.
 

 Składniki:
- 3 kg buraków
- 3 cebule
- 3 papryki
- 1/2 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka soli

Buraki umyć i ugotować w całości (zajmie to ponad godzinę). Odcedzić, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Paprykę wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę.
Ocet, cukier i sól zagotować w dość dużym garnku. Do tego dodać paprykę oraz cebulę, gotować  10 minut. Na koniec dodać starte buraczki i wszystko razem zagotować.
Gorącą sałatkę (najlepiej trzymać garnek cały czas na małym płomieniu) nakładać do wyparzonych/wyprażonych słoików i mocno zakręcać. Odstawić do wystygnięcia.

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz