11 kwietnia 2016

Zupa serowo-pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi


Bardzo prosta i pożywna zupa pieczarkowa z serkiem topionym i kuleczkami mięsnymi. Tylko kilka składników, żadnego przyprawiania i kombinowania. Można powiedzieć, że zupa robi się sama, tylko ulepienie kulek z mięsa zajmuje trochę więcej czasu. I pomimo, że zupa nie wygląda zbyt zachęcająco, to zapewniam, że jest pyszna. Polubią ją zarówno dorośli jak i dzieci. Polecam :-)

Składniki:
- 2 l wody
- 4 kostki rosołowe (drobiowe)
- 3 kostki serka topionego kremowego (po 100 g każdy)
- 400 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)

Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, dodać serek topiony i gotować do uzyskania jednolitej mikstury. Następnie dodać pokrojone pieczarki, ponownie zagotować. Z surowego mięsa mielonego zrobić malutkie kulki (wielkości wisienek), wrzucić do zupy i gotować przez około 30 minut.

 

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Właśnie tego przepisu szukałam. Miałam, ale zapodział się. Wspomnienie dawnych lat.U mnie nosi nazwę "Zupa Tereni"od imienia gospodyni u której ją jadłam pierwszy raz.

Prześlij komentarz