22 marca 2016

Kurczaczki z jajek


Gotowane na twardo jajka podane w formie kurczaczków. 
Do wykonania ich potrzeba zaledwie kilku składników i... trochę cierpliwości ;-) Nacinanie jajek w ząbki nie jest trudne, wystarczy nożyk z ostrym czubkiem. Za to wyciąganie żółtka może sprawić trochę trudności, zwłaszcza, kiedy znajduje się ono w dolnej części jajka. Warto jednak poświęcić czas na przygotowanie takich kurczaczków. Z pewnością będą ozdobą na wielkanocnym stole, a miny dzieci na ich widok - bezcenne :-)
 



Składniki:
- 6 jajek
- 150 g serka śmietankowego (kanapkowego)
- przyprawy: sól, biały pieprz, curry (mała szczypta)

Do dekoracji:
- ziarenka pieprzu
- marchewka

Jajka ugotować na twardo, w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli. Ostudzić.
Odciąć około 1/3 każdego jajka w ząbki (za pomocą szpiczastego noża). Ostrożnie wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Następnie wymieszać z serkiem, przyprawić solą, białym pieprzem oraz curry. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dosyć szeroką, gładką końcówką. Najpierw napełniać białka, a później wyciskać łepki kurczaczków (w końcowej fazie formowania można sobie pomóc łyżeczką). Przykryć "czapeczkami" z białek, z pieprzu zrobić oczy, a z marchewki dzióbki.


Na podstawie tego przepisu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz