Recent Posts

13 czerwca 2014

Syrop z kwiatów czarnego bzu


Kolejny przepis na syrop do domowej apteczki. Podobno bardzo dobry na przeziębienie. Czy faktycznie taki jest jeszcze nie wiem, bo nigdy wcześniej go nie robiłam. Na razie polegam na opiniach innych osób i czekam na odpowiedni moment (choć lepiej, żeby nie nadszedł ;-). Jedyne, co mogę już teraz o nim powiedzieć, to że w smaku jest pyszny i także dzieciom z pewnością posmakuje :-)

Składniki:
- 20-30 kwiatostanów czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 2 cytryny (ze skórką)

Z kwiatków czarnego bzu obciąć nożyczkami grubsze, zielone łodyżki.
Cytryny wyszorować i sparzyć, po czym pokroić na małe kawałki. Wrzucić je do wody z cukrem i zagotować, a następnie ostudzić.
Do zimnego syropu cukrowego dodać kwiatki, wymieszać, przykryć i pozostawić na 48 godzin. Po tym czasie kwiatki i cytryny odcedzić, a syrop zagotować. Gorący wlewać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem.

Uwagi:
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w słoneczny dzień, wybierać jasne i świeże, które dopiero rozkwitły, pomijając te przekwitające.
Kwiatków nie należy myć, gdyż wypłucze się z nich pyłek. Ewentualnych mieszkańców można pozbyć się rozkładając kwiaty na jakiś czas na papierze.


Print Friendly and PDF

ShareThis