24 marca 2014

Sałatka z buraków i fasoli

Jeżeli chcemy przygotować taką sałatkę, musimy najpierw ugotować buraki i fasolę, a trwa to niestety dosyć długo. Chyba, że użyjemy buraczków ze słoika i fasoli z puszki (tak, jak ja), wtedy zajmuje to dosłownie kilka minut. Trzeba tylko pamiętać, że w takim wypadku sałatki nie doprawiamy już octem i cukrem, a i sól może okazać się zbędna. 

P.S. Osoby bardziej spostrzegawcze zapewne zauważą, że u mnie fasola nie była wcale drobna - taką akurat miałam na zbyciu, ale zalecam drobniejszą ;-)

Składniki:
- 500 g buraków
- 100 g drobnej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól
- cukier
- ocet
- pieprz

Buraki umyć, ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać ugotowaną fasolę, drobno posiekaną cebulę i majonez. Przyprawić solą, cukrem, octem i pieprzem.

Uwagi:
Do tej sałatki można użyć gotowych buraczków w occie (ze słoika). Wtedy wystarczy doprawić sałatkę pieprzem, ew. solą, pomijając cukier i ocet.


3 komentarze:

am pisze...

proste i ciekawe :) muszę koniecznie wypróbowac :)

jelka pisze...

Jadłam kiedyś taką. Była super! A buraczki były z zalewy octowej. Próbowałam potem zrobić z ugotowanych na świeżo buraków i to już nie było to. Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

ja tą sałatkę robię, tylko zamiast octu i cebuli daję 2 ząbki czosnku. Pycha.

Prześlij komentarz