19 lutego 2014

Surówka z kapusty pekińskiej


To chyba jedna z najpopularniejszych surówek, więc i dodatkowo reklamować nie ma potrzeby ;-) Najczęściej przygotowuję ją właśnie z kapustą pekińską, ale robiłam też z kapustą zwykłą i włoską (m-żonek najbardziej lubi wersję ze zwyczajną kapustą, bo jak twierdzi, pekińska jest zbyt "delikatna"). Co kto woli, co kto lubi - do wyboru :-)

Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 marchewki (lub 1 duża)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek majonezu (część można zastąpić jogurtem naturalnym)
- sól i pieprz

Kapustę drobno poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a obrane jabłko na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Posolić, posypać odrobinę pieprzem, dodać majonez i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Uwagi:
W taki sam sposób można przygotować surówkę ze zwykłej, białej kapusty lub włoskiej.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wielkie dzięi za tak wspaniałe przepisy nie mozna odejsc spisałam sobie i bede zaraz robic Irena

Arabeska pisze...

Proszę bardzo. Pozdrawiam serdecznie :-)

Prześlij komentarz